پزشک ما pezeshkema

شب ادراری

1391/10/3 0:24
1,526 بازدید
اشتراک گذاری

شب ادراری به داشتن حداقل پنج سال سن و انجام  ادرار در خواب به صورت حد اقل دو بار در هفته در طی سه ماه متوالی اطلاق می شود

 نوع ثانویه شب ادراری، انجام شب ادراری پس از یک سال خشک بودن  کودک بعد از پنج سالگی است، به این صورت که بعد از پنج سالگی، کودک به مدت  یک سال شب ادراری نداشته و یا به اصطلاح خشک بوده اما بعد از یک سال شب  ادراری دوباره آغاز می‌شود.

 شب ادراری در کودکان  زیر پنج سال امری طبیعی است. هر چند که می‌توان با انجام برنامه‌های تشویقی کنترل ادرار، تا حدی از بروز آن در این سنین نیز جلوگیری کرد.

 در خصوص شب ادراری علت‌های گوناگونی وجود دارد، اما مهمترین  مسئله این است که رابطه آشکاری میان شب ادراری غیر ارادی و وراثت وجود  دارد.

 تحقیقات نشان می‌دهد که در ۵۷ درصد از  کودکان مبتلا به این عارضه، یکی از افراد خانواده (والدین و یا بستگان  نزدیک) مشکل شب ادراری داشته است.

بسیاری از والدین  معتقدند فرزندانشان که دچار شب ادراری هستند در خواب عمیق تری نسبت به سایر کودکان فرو می‌روند، اما تحقیقات انجام شده بر روی این کودکان نشان می‌دهد که مراحل خواب آنها طبیعی است، با این اختلاف که بیدار کردن چنین کودکانی  مشکل تر از سایر کودکان است.
 شب ادراری  ممکن است یکی از عوارض بیماری‌هایی همچون عفونت ادراری و یا اختلال ارتباط  مثانه باشد،تکامل کنترل ادرار در سن سه تا پنج سالگی صورت می‌گیرد.  در بعضی کودکان تکامل کنترل ادرار با تاخیر انجام می‌شود و همین امر موجب  می‌شود تا این کودکان بعد از پنج سالی نیز شب ادراری داشته باشند.

 بررسی‌های انجام شده نشان می دهد که شب ادراری با مشکلات  اجتماعی همچون طلاق، اختلافات خانوادگی و فقر نیز رابطه دارد.

همان طور که گفته شد شب ادراری به علتهایی صورت می‌گیرد که  کودک نمی تواند آنها را کنترل کند. بنابراین نباید کودکان را به خاطر شب  ادراری توبیخ، تنبیه و یا حتی تحقیر کنیم، زیرا ممکن است انجام این اعمال  به کودک فشار روحی وارد کرده و درمان شب ادراری او را نیز با مشکل مواجه  کند.

از دیگر تاثیرات منفی تنبیه کودک به خاطر شب  ادراری، پایین آوردن اعتماد به نفس او و در نتیجه منزوی شدن کودک است،  بنابراین باید به جای تنبیه کودک هرچه زودتر درباره درمان او اقدام کرده تا از بروز نتایج منفی آن جلوگیری کنیم.
 بهترین زمان مراجعه  برای درمان شب ادراری کودک را زمانی می‌داند که کودک پنج سال داشته اما  هنوز هم دچار عارضه شب ادراری است و یا از پنج سالگی به مدت یک سال شب  ادراری نداشته و یا به اصطلاح خشک بوده و در حال حاضر دوباره مرتکب شب  ادراری می‌شود.

توصیه درمانی ما این است که دو  ساعت مانده به خواب از دادن مایعاتی همچون چای، شیر و یا قهوه به کودک  خودداری شود. همچنین والدین باید کودک را در نیمه های شب بیدار کرده و به  دستشویی ببرند.

 راه دیگر این است که برنامه‌های  تشویقی کنترل ادرار برای کودک انجام شود، به این صورت که در طول ایام هفته  شب‌هایی را که کودک شب ادراری نداشته به او یک ستاره و یا برچسب بدهند و با افزایش ستاره‌ها در طول هفته هدیه‌ای مناسب را برای او تهیه کنند. انجام  این برنامه تاکنون تاثیر بسیاری در کنترل شب ادراری کودکان داشته است.

 روش زنگ و تشکچه نیز بهترین روش درمانی است که می‌توان برای کنترل شب ادراری کودکان انجام داد.

 انجام روشهای دارویی  با مراجعه به پزشک پس از طی این مراحل، راه موثری در درمان این عارضه می باشد

پسندها (0)
شما اولین مشوق باشید!

نظرات (0)